Siirry sisältöön

Bikepacking -retkipyöräily Suomen matkailuvaltiksi?

Sanalle bikepacking ei ole täysin sopivaa suomen kielen vastinetta, ellei sitten kelpuuta pyörävaellusta, maastopyöräretkeilyä tai seikkailupyöräilyä. Bikepacking -pyörämatkailu on yksi nopeimmin kasvaneista pyöräilyn alalajeista ja sen suosion kasvu on johtanut rektipyöräilymarkkinan kasvuun ja uudistumiseen.

Bikepacking -matkustustyylillä tarkoitetaan yksinkertaistaen maastopyöräilyn ja minimalistisen retkeilyn symbioosia, jossa yhdistyy erävaelluksen vapaus, pyöräilyn tehokkuus ja maastopyöräilyn nautinto. Se on tuntemattomien paikkojen tutkimista hiekkateitä ja polkuja pitkin, kantaen mukana vain kaikkein tärkein.  -bikepacking.com

Bikepacking -pyörämatkailun kehittymisen on mahdollistanut 2010-luvun lopulla navigoinnin helpottuminen, kevyiden retkeilyvarusteiden saatavuuden parantuminen ja esimerkiksi läski- ja plus-pyörien yleistyminen. Bikepackingin kehitys on mahdollistanut retkipyöräilyn miellyttävästi myös huonokuntoisilla hiekkateillä ja jopa poluilla. Lisäksi gravel- , eli hiekkatiepyöräilyn suosion räjähdysmäinen kasvu 2010-luvun lopulla tukee voimakkaasti bikepacking -lajin suosion kasvua, kun useat uudet maantiepyörät sopivat käytettäviksi myös hiekkateillä - ja siten myös ne soveltuvat erinomaisesti myös hiekkatie -pyörämatkailuun.

Suomi on bikepacking -pyörämatkailun kehittämisen kannalta tunnistettu kansainvälisesti erittäin potentiaaliseksi alueeksi. Suomen luonnon monipuolisuus, suuret metsä- ja tunturialueet, tuhannet järvet, rannikko- ja saaristoalueet ja laaja hiekkatie -ja polkuverkosto luovat ainutlaatuiset puitteet bikepacking -reittien kehitykselle. Suomessa on jo melko laaja kansallisten ja kansainvälisten pyörämatkailureittien verkosto, mutta ne eivät aina palvele bikepacking -pyörämatkailun tarpeita, jossa seikkailullisuus, luonnonläheisyys ja pyöräilyn mielenkiintoisuus ovat tärkeimpiä laatutekijöitä.

Bikepacking -lajiin sopivia reittejä ei ole Suomessa vielä julkaistu ja yleisesti reittitietoa on vain vähän - lajin suosion nopeasta kasvusta huolimatta. Ensimmäiset askeleet Suomen bikepacking -reittien kehittämiseksi ovat Arctic Bikepacking Trail -reittikehityshanke ja South Coast Bikepacking Trail -hanke.

Erilaisia retkipyöräilyn matkustustyylejä. Piirrokset: Chris McNally