Siirry sisältöön
Kuvakoko 2671x1080px

Pyöräilyviikko 5.–14.5.2023

Pyöräpysäköinti ‒ oikea ratkaisu oikeaan paikkaan

Pyöräilyviikkoa poljetaan vuonna 2023 pääteemalla ’’Pyöräpysäköinti - oikea ratkaisu oikeaan paikkaan’’. Pääteemalla kiinnitetään huomio pyöräpysäköintiin, sen laatuun, määrään, sijoitteluun ja käytettävyyteen. 

Pyöräliikenteen ja pyörämatkailun määrät ovat olleet ilahduttavassa kasvussa viime vuosina monella paikkakunnalla. Pyöräliikenteen infrastruktuuri on parantunut monissa kunnissa ja pyöräilyn edistämisohjelmia on laadittu ahkerasti. Niiden myötä pyöräliikenteen kasvua vauhdittavat toimenpiteet ovat edenneet suunnitelmallisesti toteutukseen. Matkaa on kuitenkin vielä edessä, jotta kansallinen 30 prosentin lisäystavoite kävely- ja pyörämatkoihin saavutettaisiin. Tästä syystä katseet tulee kääntää jatkossa niihin pyöräilyinnokkuuteen vaikuttaviin tekijöihin, jotka ovat toistaiseksi jääneet vähemmälle huomiolle, kuten pyöräpysäköintiin.

 

Laadukas pyöräpysäköinti suojaa varkauksilta ja toimii kunnan käyntikorttina 

Pyörällä liikuttaessa jokainen matka alkaa ja päättyy pyöräpysäköintiin. Usein pyöräpysäköinnille on tarvetta myös matkan varrella. Pyöräpysäköinnin heikot lenkit vaikuttavat väistämättä pyöräilyn houkuttelevuuteen. Vaikka Suomea pidetään yleisesti maana, jossa varkauksia tehdään varsin vähän, ei pelko pyörän varastamisesta ole turha - tilastojen mukaan polkupyöriä varastetaan keskimäärin 50 kappaletta vuorokaudessa. Kyselytutkimusten perusteella pyöräilyinnokkuuteen vaikuttaa olennaisesti se, minkälainen pyöräpysäköinti on ja kuinka hyvin pysäköintialue on suojattu ilkivallalta ja varkauksilta. Paremmat pyöräpysäköinnin olosuhteet nousevat monessa kaupungissa jopa ykkössyyksi, kun kansalaisilta on kysytty, mitkä tekijät saisivat pyöräilemään enemmän.

Kunnan näkökulmasta pyöräpysäköinti on pyöräliikenteen käyntikortti ja oleellinen osa pyöräliikenteen infrastruktuuria, joka viestii pyöräilymyönteisyydestä. Laadukkaankin pyöräpysäköinnin toteuttaminen on kustannuksiltaan maltillista verrattuna muihin liikenneinvestointeihin, autoliikenteen pysäköinnistä puhumattakaan. Kunnan lisäksi vastuu pyöräpysäköinnistä jakautuu myös muille toimijoille ja vaatii yhteistyötä. Työpaikat, kauppakeskukset, taloyhtiöt, yritykset ja lukuisat palveluntarjoajat sekä valtio eri rooleissaan tarvitaan tuottamaan pyöräilijän eli asiakkaan kannalta laadukasta pyöräpysäköintiä. Pyörien keskimääräisen hankintahinnan kasvaessa on yhä tärkeämpää, että pyöräpysäköintiin kiinnitetään aiempaa enemmän huomiota. Epätoivottavin tilanne on se, jossa kakkosautoa korvaamaan hankittu sähköpyörä jää kodin varastoon, koska työpaikan tai kaupan piha-alueelta ei löydy asianmukaista pyöräpysäköintiä, johon pyörän voi levollisin mielin jättää.

 

Pyöräpysäköintiin panostaminen lisää liikkumismuotojen tasapuolista kohtelua sekä pyörämatkojen määrää

Pyöräpysäköinnin merkitys pyöräliikennettä lisäävänä tekijänä on tunnistettu myös valtakunnallisessa pyöräilyn edistämistyössä. Väyläviraston vuonna 2020 julkaisemassa Pyöräliikenteen suunnitteluohjeessa kerrotaan seikkaperäisesti pyöräpysäköinnin suunnittelusta, vaatimuksista, ratkaisuista ja sijainnista: minkälainen pyöräpysäköinnin tulisi olla vähimmäisvaatimuksiltaan eri kohteissa ja käyttötarkoituksissa.

Parhaimmillaan hyvä pyöräpysäköinti lisää pyörällä liikkumista ja siksi siihen kannattaa panostaa. Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että pyöräpysäköinnille tarjotaan vähintään sama palvelutaso kuin kohteessa olevalle autopysäköinnille. Valaistu, katettu, näkyvällä paikalla sijaitseva, lähellä määränpäätä sekä pyörän runkolukitsemisen mahdollistava pysäköintialue ehkäisee tehokkaasti varkauksia, mutta myös tuo pyöräilyä näkyväksi ja osoittaa että pyörällä liikkumista arvostetaan. Hyvin suunniteltuun pyöräpysäköintiin mahtuvat niin laatikkopyörät, peräkärryt kuin leveärenkaisemmat maastopyörät.

Vuoden 2023 Pyöräilyviikko teemapäivineen tarjoaa nyt oivan tilaisuuden kunnille ja muille Pyöräilyviikon järjestäjätahoille avata keskustelu pyöräpysäköinnin merkityksestä osana pyöräilyn edistämistyötä. On tärkeää, että jokainen pyöräilijä voi hyvillä mielin jättää pyöränsä parkkiin mennessään niin töihin, kouluun, kauppaan, kirjastoon, uimahalliin kuin hypätessään junan tai linja-auton kyytiin. Pelko pyörän varastamisesta ei saa olla syy, jonka vuoksi pyörä jätetään kotiin. Pyörällä liikkujille tulisi tarjota yhtäläiset mahdollisuudet laadukkaaseen ja turvalliseen pysäköintiin samalla tapaan kuin autolla kulkeville ja tähän me voimme yhdessä vaikuttaa.

Pyöräilyviikko Jyväskylä. Kuva Touho Häkkinen 2021
Pyöräilyviikko Jyväskylä. Kuva Touho Häkkinen 2021

Pyöräilyviikon teemapäivät

Valtakunnallisella Pyöräilyviikolla kannustetaan ihmisiä pyöräilemään. Tavoitteena on lisätä pyöräilyä kaikilla matkoilla, kannustaa ihmisiä pohtimaan omia liikkumisvalintojaan, lisätä ihmisten tietoisuutta pyöräilyn hyödyistä sekä vahvistaa pyöräilyn asemaa liikennesuunnittelutyössä. Pyöräilyviikon tapahtumien järjestämisestä vastaa usein kunta tai kaupunki yhdessä paikallisten pyöräily-ja urheilujärjestöjen, yhdistysten ja yritysten ja muiden asiasta innostuneiden kanssa. Pyöräilyviikko sisältää kymmenen teemapäivää, joiden tunnuksia paikallistoimijat (kunnat, yhdistykset, seurat, yritykset) voivat vapaasti hyödyntää markkinoinnissa ja viestinnässä. Teemapäivien päivämäärät ovat suosituksia ja teemapäiviä voi järjestää milloin tahansa. Pääasia on pyöräily!

Kaupunkipyöräpäivä perjantaina 5.5.

 

Kaupunkipyörät ovat palvelu, jonka ansiosta kenellä tahansa on aina halutessaan pyörä käden ulottuvilla. Suositut kaupunkipyöräpalvelut ovat keränneet kymmenien tuhansien vakiokäyttäjien joukon ympäri Suomea aina Haminasta Kuopioon ja Helsingistä Tampereelle asti. Pysty ajoasento on miellyttävä ja turvallinen, minkä ansiosta kaupunkipyörillä on mukava katsella ympäristöä.

Vaikka kaupunkipyörillä on Helsingissä ja Espoossa poljettu yhteensä jo peräti 17 miljoonaa matkaa, onnettomuuksia ei ole raportoitu juurikaan. Kaupunkipyörien turvallisuuden takeena ovat ensiluokkaiset ja säännöllisesti huolletut pyörät sekä laadukas infrastruktuuri.

Hyvin ja näkyvästi toteutetut kaupunkipyöräasemat markkinoivat paitsi kaupunkipyöriä palveluna, myös pyöräliikennettä ylipäätään tuomalla polkupyörät, telineet ja asemat kokonaisuutena merkittäväksi osaksi kaupunkikuvaa. Selkeiden asemiensa ansiosta kaupunkipyörät pysyvät myös  siististi järjestyksessä eivätkä tuki esimerkiksi jalkakäytäviä.

Kaupunkipyöräpäivänä lisätään palvelun tunnettuutta ja kannustetaan yhä suurempi joukko ajamaan Suomen yli 7 000 kaupunkipyörällä. Kaupunkipyörä tarjoaa oivan mahdollisuuden pyöräilyyn myös heille, jotka eivät omista omaa pyörää. Polkaistaan Pyöräilyviikko käyntiin kaupunkipyörillä! Lue lisää kaupunkipyöristä.

Pyörä kuntoon -päivä

Pyörä kuntoon -päivä 6.5. lauantai

Pyörä kuntoon -päivänä kiinnitetään erityistä huomiota siihen, että polkupyörällä on turvallista ja mukavaa ajaa, ja onhan Pyöräilyviikon tapahtumiin mukavampi hurauttaa toimivalla pyörällä! Säännöllinen huoltaminen pitää pyörän kunnossa ja on helppo toteuttaa myös itse. Pyörän huolto kannattaa aloittaa pyörän pesusta. Pyörä ja ketjut suositellaan pestäväksi käsin, koska voimakas koneellinen pesu saattaa vaurioittaa pyörän laakereita. Pesun jälkeen ketjut rasvataan. Tähän suositellaan ketjuille tarkoitettua öljyä. Puhdistuksen jälkeen tarkistetaan, että renkaissa on riittävästi ilmaa, suosituspaine löytyy renkaan kyljestä. Pyörä kannattaa käydä kauttaaltaan läpi ja kiristää löystyneet mutterit ja ruuvit, samalla on hyvä kokeilla, että jarrut ja valot toimivat. Pyörän pesu on helppoa ja hyvällä kelillä mukavaa puuhastelua. Hyvin pidetty pyörä säilyttää arvonsa paremmin, on turvallinen ajaa, pidentää huoltotarvetta sekä säästää rahaa. Suuremmat huollot kannattaa aina toteuttaa ammattilaisen toimesta, kysyvä ei tieltä eksy!

Julkiset pyöränhuoltotelineet (jalkapumppu, työkalut jne.) ovat ilahduttavasti yleistyvä palvelu jo olleet muutamissa kunnissa Suomessa käytössä jo vuosia. Ne ovat useimmiten sijoitettuna laadukkaan pyöräpysäköinnin yhteyteen. Myös taloyhtiöiden pyöräpysäköintitiloissa ne ovat alkaneet yleistyä.

Pyörä kuntoon -päivä tarjoaa loistavan tilaisuuden kunnille, seuroille ja yrityksille järjestää erilaisia pyörän huoltopajoja ja pop-up -tapahtumia, jotka tarjoavat tilat ja välineet kevyeen pyörän huoltoon sekä mahdollisuuden kysyä ammattilaisen apua pyörän huoltoon liittyvissä asioissa.

Perhepyöräilypäivä 7.5. sunnuntai 

Perhepyöräilypäivä kannustaa eri ikäisiä polkemaan yhdessä ja kutsuu mukaan myös heidät, joille pyöräily ei ole osa arkea. Perhepyöräilypäivänä kannattaa etsiytyä rauhallisille reiteille, joissa pyöräily on sujuvaa, turvallista ja siksi miellyttävää. Yhdessä pyöräily vahvistaa turvallisuuden tunnetta ja saa aikaan positiivisen pyöräilykokemuksen. Parhailla reiteillä kaiken ikäiset polkijat voivat edetä omaa tahtiaan mukavassa, rauhallisessa ja hiljaisessa ympäristössä. Pyöräillessähän melkein parasta on sen tuottama äänimaailma – puheensorina, hiljaisuus ja tarpeen tullen ystävällismielinen kellonkilinä. Pyörällä liikkuvan on myös helppo pysähtyä hetken mielijohteesta jäätelökioskille tai antautua rupattelemaan vastaantulevien tuttujen kanssa. Pyörän pysäköimistä kannattaa harjoitella myös perheen pienempien kanssa: maahan jätetty pyörä on alttiimpi vahingoille kuin pysäköintitelineeseen asetettu pyörä. Rungostaan hyvällä lukolla lukittu pyörä on parhaiten turvassa varastamiselta ja ilkivallalta.

Perhepyöräilypäivänä jaetaan vinkkejä asuinalueiden ja lähivirkistysalueiden rauhallisista, sujuvista ja kaiken ikäisille pyöräilijöille turvallisista reiteistä. Kohteita voi julkaista etukäteen kaupungin/kunnan verkkosivuilla tai sosiaalisessa mediassa. Perhepyöräilypäivää voi myös hyödyntää pyöräilykokemusten keräämiseen: järjestäkää äänestys parhaasta perhepyöräilyreitistä tai kerätkää palautetta hyvin/huonosti toimivasta pyöräpysäköinnistä.

Sähköpyöräpäivä 8.5. maanantai 

"Nopeammin, pidemmälle, hauskemmin", hehkutetaan sähköpyöriä usein. Ja syystäkin, sillä sähköavusteiset pyörät rikkovat monien mielikuvan arkipyöräilystä vaativana tai jollain tapaa hankalana asiana. Sähköpyöriä myydään tällä hetkellä käytännössä niin paljon kuin kauppa saa uutta tavaraa sisään. Uutta pyörää saattaa joutua odottamaan pitkään. Sähköpyöriä myytäisiin paljon enemmänkin kuin niitä tällä hetkellä on mahdollista saada myyntiin. Suomessa myytiin vuonna 2022 yli 300 000 polkupyörää, joista sähköpyörien osuus oli 16–17 prosenttia. Sähköpyörien markkinaosuus on tällä hetkellä 35 prosenttia kaikista uusina myydyistä pyöristä. Sähköpyörän hankintahinta on tyypillisesti kalliimpi kuin normaalin pyörän, minkä vuoksi sähköpyöräilijä toivoo, että pyöräpysäköinti suunnitellaan siten, että se suojaa tehokkaasti ilkivallalta ja varastamiselta. Runsaasti kilometrejä polkeva sähköpyöräilijä myös arvostaa, jos sähköpyörää on mahdollista ladata pysäköinnin aikana.

Sähköpyöräpäivänä tuodaan esille sähköpyöräilyn vaikutuksia. Sähköpyörä on loistava kulkupeli, joka mahdollistaa entistä pidempien matkojen polkemisen. Tästä johtuen sähköpyöräilyn terveysvaikutukset ovat kokonaisuutena samaa luokkaa kuin ilman sähköavustusta polkemisen. Terveysvaikutusten lisäksi sähköpyöräily tekee hyvää ympäristölle; säännöllisesti työmatkansa sähköpyöräilevistä jopa 50 prosenttia kulki aiemmin työmatkansa yksityisautolla. Lue lisää sähköpyöristä.

Pyörällä töihin -päivä 9.5. tiistai 

Pyörällä töihin -päivänä tuodaan esille työmatkapyöräilyn positiivisia vaikutuksia esille sekä kannustetaan työnantajia pohtimaan kuinka työmatkapyöräilyä voidaan edistää työpaikoilla. Työmatkoista noin kolmannes kuljetaan kävellen, pyörällä tai joukkoliikenteellä ja loput henkilöautolla. Lyhyistä 1–2 kilometrin mittaisista työmatkoista lähes puolet kuljetaan henkilöautolla ja alle yhden kilometrin työmatkoista neljännes. Työnantajien rooli pyöräilyn edistäjinä on tärkeä, koska heillä on runsaasti mahdollisuuksia vaikuttaa siihen, miten ihmiset liikkuvat. Kiinnittämällä huomiota siihen, että pyöräilijöillä on käytössään laadukkaat ja turvalliset pyöräpysäköintipaikat, sekä järjestämällä asianmukaiset suihku- ja pukeutumistilat, työnantaja osoittaa, että pyöräily nähdään tasavertaisena kulkutapana muiden liikkumismuotojen rinnalla. Työnantajalle pyöräilyn edistäminen on erittäin kannattavaa. Parempi kunto vähentää sairauspoissaoloja, lisää työtyytyväisyyttä ja työn tuottavuutta. Verrattuna autojen pysäköintipaikkoihin, pyöräpysäköinti vie vähemmän tilaa ja on edullisempaa toteuttaa.

Pyörällä töihin -päivänä innostetaan kaikkia kokeilemaan työmatkan tai ainakin osan matkasta kulkemista pyörällä ja säännöllisen työmatkapyöräilyn aloittamista. Pyörällä töihin -päivänä järjestetään erilaisia työmatkapyöräilijöille suunnattuja tapahtumia, joissa kampanjoidaan työmatkaliikkumisen hyödyistä sekä vaikutuksesta muuhun liikenteeseen.  Lue lisää työmatkapyöräilyn edistämisestä Liikkuva Työelämän -verkkosivuilta. 

Pyörällä kouluun -päivä 10.5. keskiviikko 

Pyörällä kouluun -päivänä kannustetaan koululaisia, opettajia ja koulun muuta henkilökuntaa kulkemaan matkansa pyörällä. Liikkumisen vapaus ja vauhdin hurma motivoivat lapsia ja nuoria pyöräilemään. Aikuisten tehtävänä on varmistaa, että kotien ja koulun väliltä löytyy turvallisia ja sujuvia pyöräreittejä ja että koulujen lähikaduilla ja piha-alueilla liikutaan ensisijaisesti kävellen ja pyörällä. Pyörällä liikkumisen houkuttelevuutta voidaan lisätä myös laadukkaalla pyöräpysäköinnillä: riittävä määrä runkolukittavia, mielellään katettuja, telineitä sisäänkäyntien lähettyvillä on viesti pyöräilyyn kannustavasta koulusta. Pyöräilyviikko on hyvä hetki laskea oppilaiden kanssa, löytyykö pihalta varmasti teline kaikille ja kaikenlaisille pyörille. Uuden Pyöräliikenteen suunnitteluohjeen mukaan koulun piha-alueelta tulisi löytyä yksi pyöräpysäköintipaikka per oppilas ja 0,5 per henkilökunta.

Pyörällä kouluun -päivän tärkein tehtävä on sytyttää rakkaus pyöräilyyn. Rakkaus pyöräilyyn syntyy siitä, että pyöräily on lähtökohtaisesti hauskaa ja siihen kannustetaan. Suosittelemme pyöräretkiä: porukalla pyöräileminen parantaa opettajien mukaan luokkahenkeä ja opettaa muiden huomioimista ainutlaatuisella tavalla. Yhdessä poljettu pitkä matka rohkaisee heitäkin, jotka eivät aikaisemmin ole niin pitkälle polkeneet.

Pyöräilyleikit ja pyöräilyoppitunnit ovat mutkaton tapa lähestyä pyöräilyä. Pidempiä retkiä varten voi olla hyvä kerrata pyöräilyä koskevia liikennesääntöjä ja katsastaa pyörän kunto. Kevyen katsastuksen voi hoitaa lähes kuka tahansa, mutta pyöränhuoltotapahtumiin voi apua kysellä myös vanhempainyhdistyksiltä tai paikallisilta pyöräilyseuroilta

Pyörällä harrastuksiin -päivä 11.5. torstai

Pyörällä harrastuksiin -päivänä jokaisen toivotaan jättävän autonsa kotiin mihin tahansa harrastukseen lähtiessään. Laulu- tai soittotunneille, näytelmä- tai elokuvakerhoon suuntaavat saavat matkalla hyvän annoksen liikuntaa ja ulkoilmaa. Urheiluharrastukseen menevät saavat lihaksensa lämpimiksi ennen treeniä. Vastaavasti kotimatkalla elimistö pääsee palautumaan suorituksesta. Usein näkee, että liikuntapaikkojen parkkipaikat suorastaan pursuavat henkilöautoja, joiden seassa pyöräilijät ja kävelijät sukkuloivat.  Pyöräilyyn kannustamiseksi löytyy monenlaisia keinoja. Esimerkiksi varusteiden säilyttämiseen tarkoitetut kaapit sekä piha-alueet, joissa on selkeästi osoitettu eri kulkumuodoille omat reittinsä ovat erinomaisia keinoja osoittaa, että pyörällä liikkumista arvostetaan. Mainittakoon, että pyöräpysäköintiin panostaminen ei vaadi lisätilaa, sillä yhden henkilöauton paikalle mahtuu kuudesta kahdeksaan polkupyörää sekä liikuntapaikkojen että musiikkiopistojen ja teatteritalojen edessä.

Pyörällä harrastuksiin -päivä on loistava hetki kokeilla, miten helposti arkeen saa tarvittavan lisän liikuntaa. Päivä tarjoaa harrastuspaikoille mahdollisuuden osoittaa, että pyöräilijät ovat tervetulleita ja toivottuja! Kurkkaa kuinka Jyväskylän jääkiekkonuoria kannustettiin kestäviin liikkumismuotoihin treenimatkoilla - käytössä oli monipuolinen keinovalikko, josta korvan taakse kannattaa laittaa muun muassa nasta- ja kesärenkaiden vaihtopajat sekä ohjatut treenibussit!

Pyörällä kauppaan -päivä 12.5. perjantai  

Oletko harkinnut tekeväsi kauppareissut auton sijaan pyörällä? Nykypäivänä erilaiset kuljetusratkaisut mahdollistavat isompienkin ostosreissujen hoitamisen pyöräillen. Tavarapyörän kyydissä tai pyöräkärryssä kuljetat helposti viikon ruokatarpeet, kun taas pienemmät ostokset kulkevat kätevästi repussa, sivulaukuissa tai pyörän korissa. Kuljetusmahdollisuuksien lisäksi kaupassa käynnin mielekkyyteen vaikuttavat lähiympäristön pyöräilyolosuhteet. Mitä paremmin ympäristö huomioi pyöräilyn, sitä enemmän ihmiset hyödyntävät pyörää kaikilla arjen matkoillaan. Pyörällä kauppaan -päivänä keskiöön nousee turvallinen pyöräpysäköinti. Kun pysäköinti on hyvin suunniteltu ja eri pyörämallit huomioon ottava, siihen jättää mielellään pyöränsä pidemmänkin kauppareissun ajaksi.

Pyörällä kauppaan -päivä kannustaa kansalaisia hoitamaan ostosreissut polkupyörällä ja esittelee siihen soveltuvia kuljetusratkaisuja. Samalla kannustetaan kaupan alan toimijoita edistämään sujuvaa ja turvallista pyöräilyä laadukkaan pyöräpysäköinnin, kaupan piha-alueen pyöräreittien sekä opasteiden ja viestinnän  kautta. Näkyvä ja tarpeeksi suuri pyöräpysäköinnin symboli opastaa ja toivottaa pyöräilijät tervetulleeksi.

Pyörämatkailupäivä 13.5. lauantai

Pyörämatkailu on saatu vahvaan kasvuun Suomessa viimeisen parin vuoden aikana ja kasvu tulee varmasti jatkumaan lähivuosina. Pyörämatkailija, jonka polkupyörän tarakan molemmilta puolilta sekä ohjaustangolta löytyy pyörälaukku arvostaa sitä, että polkupyörän voi jättää vahtimatta pysähtyessään syömään tai kysyäkseen majoituspaikkaa. Yön yli reissuilla on tärkeää, että pyöräpysäköinti on laadukas ja jokainen pyörämatkailija voi jättää pyöränsä parkkiin pelkäämättä, että matkantekoväline on kadonnut yön aikana. Yön yli kestävässä pyöräpysäköinnissä tärkeää on lukittu ja katseilta suojassa oleva tila, kuten halli tai muu ulkorakennus. Yritysten, jotka ovat panostaneet pyöräpysäköintiin on mahdollista hakea itselleen Tervetuloa pyöräilijä -tunnusta, joka on Pyörämatkailukeskuksen myöntämä tunnustus osoituksena pyöräilijäystävällisestä asenteesta sekä pyöräilijät huomioivista palveluista. Tällä hetkellä Suomesta löytyy yli 300 tunnuksen saanutta yritystä ja palvelua.

Pyörämatkailupäivänä nostetaan esille pyörämatkailukohteita, -reittejä ja palveluja sekä innostetaan vapaa-ajan pyöräilyyn maastossa, maanteillä ja kaupungeissa. Valmiit reittiehdotukset kartalla ja reittikuvaukset palveluineen houkuttelevat ihmisiä pyörämatkailemaan. Tärkeää on tehdä tiivistä yhteistyötä myös alueen pyörävuokraamoiden ja opastettuja pyörämatkoja tarjoavien yritysten ja yhdistysten kanssa. Oman kunnan ja alueen yrityksiä on luontevaa kannustaa hakemaan Tervetuloa Pyöräilijä -tunnusta ja viestiä palveluiden tärkeydestä pyörämatkailun kehittämisessä. Myös uusien pyörämatkailureittien lanseerausta ja testaamista sekä muita uusia avauksia pyörämatkailun kehittämiseksi kannattaa ajoittaa Pyöräilyviikolle ja Pyörämatkailupäivään.

Pyörällä kaiken ikää -päivä 14.5. sunnuntai

Pyöräilyviikon päättää Pyörällä kaiken ikää -päivä. Ikäihmisille pyöräily on erinomaista kestävyysliikuntaa, joka ylläpitää toimintakykyä ja terveyttä. Polkupyörä tarjoaa mahdollisuuden itsenäiseen liikkumiseen, jolla voi parhaimmillaan olla todella suuri ja voimaannuttava vaikutus hyvinvoinnille. Sen vuoksi on tärkeää, että pyöräilyn infrastruktuuri on sellainen, että siellä voi turvallisesti polkea ikään katsomatta kuka vain.

Pyöräily soveltuu hyvin ikäihmisille, koska ajaminen ei edellytä ajokorttia. Ulkoilu tuo vaihtelua ja virkistystä ikäihmisten arkeen ja sähköpyörän monet versiot tarjoavat fyysisesti kevyemmän vaihtoehdon perinteiselle polkemiselle. Pyöräpysäköinnin osalta on tärkeää, että niissä huomioidaan erilaisten pyörämallien lisäksi helppo ja sujuva käytettävyys. Raskaan pyörän nostaminen etupyörille varattuun telineeseen saattaa muodostua haasteeksi, kun maasta nousevaan esimerkiksi u-mallin pyörätelineeseen pyörän saa pysäköityä helposti. Myös kolmipyöräiset kulkuvälineet saa lukittua telineeseen, kun sen ympärillä on tilaa riittävästi.

Ikääntyneiden ajatuksia, kokemuksia ja havaintoja kartoittamalla saadaan tietoa paikoista, jotka vaativat ympäristön turvallisuutta ja esteettömyyttä parantavia toimenpiteitä. Pyörällä kaiken ikää -päivälle sopivatkin hyvin erilaiset tempaukset ja kahvihetket, joissa keskustellaan pyöräily-ympäristöstä ja siitä minkälaisen sen tulisi olla. Pyörällä kaiken ikää -päivänä järjestetään myös ikäihmisille suunnattuja ja eri sukupolvia yhdistäviä retkiä ja tapahtumia. Yhteistyötä tehdään mm. Suomen Ladun ja Ikäinstituutin kanssa. Lue lisää ikäihmisten pyöräilystä.