Siirry sisältöön

Valtakunnallinen Pyöräilyviikko 6.-15.5.2022

Kuva kirjeeseen

Pyöräilyn iloa viikon jokaisena päivänä 

  • Kaupunkipyöräpäivä 6.5. perjantai
  • Pyörä kuntoon -päivä 7.5. lauantai
  • Perhepyöräilypäivä 8.5. sunnuntai
  • Sähköpyöräpäivä 9.5. maanantai
  • Pyörällä töihin -päivä 10.5. tiistai
  • Pyörällä kouluun -päivä 11.5. keskiviikko
  • Pyörällä treeneihin -päivä 12.5. torstai
  • Pyörällä kauppaan -päivä 13.5. perjantai
  • Pyörämatkailupäivä 14.5 lauantai
  • Pyörällä kaiken ikää -päivä 15.5. sunnuntai

Teemapäivien tarkemmat kuvaukset alla.

Pyöräilyviikolla kannustetaan polkemaan 

Valtakunnallisella Pyöräilyviikolla kannustetaan ihmisiä pyöräilemään. Tavoitteena on lisätä pyöräilyä kaikilla matkoilla, kannustaa ihmisiä pohtimaan omia liikkumisvalintojaan, lisätä ihmisten tietoisuutta pyöräilyn hyödyistä sekä vahvistaa pyöräilyn asemaa liikennesuunnittelutyössä.

Pyöräilyviikon tapahtumien järjestämisestä vastaa usein kunta tai kaupunki yhdessä paikallisten pyöräily-ja urheilujärjestöjen,  yhdistysten ja yritysten ja muiden asiasta innostuneiden kanssa.

 

PyörälläLuoksemmeBannerikk

Pyöräilyviikon teemapäivät

Pyöräilyviikko sisältää kymmenen teemapäivää, joiden tunnuksia paikallistoimijat (kunnat, yhdistykset, seurat, yritykset) voivat vapaasti hyödyntää markkinoinnissa ja viestinnässä. Teemapäivien päivämäärät ovat suosituksia ja teemapäiviä voi järjestää milloin tahansa. Pääasia on pyöräily!

© Martti Tulenheimo
© Martti Tulenheimo

Kaupunkipyöräpäivä 6.5. perjantai

Viimeiset viisi vuotta ovat olleet kaupunkipyöräjärjestelmien kulta-aikaa ja menestys näyttää sen kun jatkuvan. Kaupunkipyörät rullaavat Suomessa jo yli 25 eri paikkakunnalla. Kaupunkipyörillä pääsee ajamaan pienissä ja suurissa kaupungeissa ja tarjolla on niin sähköpyöriä kuin ympärivuotinen kaupunkipyöräjärjestelmä.

Kaupunkipyöräpäivänä lisätään palvelun tunnettavuutta ja kannustetaan yhä suurempi joukko ajamaan Suomen yli 7 000 kaupunkipyörällä. Kaupunkipyörä tarjoaa oivan mahdollisuuden pyöräilyyn myös heille, jotka eivät omista omaa pyörää. Polkaistaan Pyöräilyviikko käyntiin kaupunkipyörillä! Lue lisää kaupunkipyöristä. 

 

Pyörä kuntoon -päivä 7.5. lauantai

Pyörä kuntoon -päivänä laitetaan fillarit kuntoon ja nautitaan viikon monimuotoisista tapahtumista, joita järjestetään ympäri Suomen. Avausviikonlopulle sopivat mainiosti erilaiset tapahtumat, kuten pyöräparaatit. Tapahtumien avulla pyöräilyä on mahdollista tuoda näkyväksi monin eri tavoin, sekä osoittaa, että pyöräily on hauska, helppo ja kätevä liikkumismuoto. Pyöräilevät ihmiset tuovat iloa ja elämää kaupunkien kaduille ja kyläraiteille. Pyöräilyviikon avauspäivälle kannattaa keskittää myös erilaisia viestinnällisiä avauksia. Medianäkyvyys innostaa ihmisiä pyörän selkään ja osallistumaan viikon tapahtumiin.

© Touho Häkkinen
© Touho Häkkinen
© Matti Hirvonen
© Matti Hirvonen

Perhepyöräilypäivä 8.5. sunnuntai

Lapsiperheet ovat heränneet etsimään arjen monipuolisiin ja usein muuttuviin liikkumisen tarpeisiin pienipäästöisiä ajoneuvoja. Kaupungissa päästötön arkiliikkuminen onnistuu kätevästi perhepyörällä.

Perhepyörien ja moninaisten kuljetusratkaisujen esittely- ja kokeilutapahtumat ovat hyvä keino madaltaa lapsiperheiden pyöräilykynnystä.

Perhepyöräilypäivänä ovat esillä monet riemastuttavat kulkupelit kuten tilapyörät, laatikkopyörät, peräkärryt, peräpyörät, potkupyörät ja muut lapsiperheille soveltuvat yhdistelmät. Lue lisää perhepyöräilystä. 

Sähköpyöräpäivä 9.5. maanantai

Sähköpyörät ovat yleistyneet Suomessa kovaa vauhtia. Kuluneen vuoden aikana sähköpyöräkauppa on käynyt kuumana ja yhä useampi on havainnut, että sähköpyörä on loistava kulkupeli, joka mahdollistaa entistä pidemmän matkan polkemisen. Tästä johtuen sähköpyöräilyn terveysvaikutukset ovat kokonaisuutena samaa luokkaa kuin ilman sähköavustusta polkemisen. Sähköavusteisuus helpottaa niin ylämäessä, vastatuulessa kuin väsymyksen iskiessä ja tarjoaa siksi erinomaisen mahdollisuuden houkutella uusia ihmisiä säännöllisen arkiliikkumisen pariin.

Sähköpyöräpäivänä kampanjoidaan sähköpyöräilyn hyvistä vaikutuksista yksilölle ja ympäristölle.  Terveysvaikutusten lisäksi sähköpyöräily tekee hyvää ympäristölle; säännöllisesti työmatkansa sähköpyöräilevistä jopa 50 prosenttia kulki aiemmin työmatkansa yksityisautolla. Lue lisää sähköpyöristä.

© Martti Tulenheimo
© Martti Tulenheimo
© Matti Hirvonen
© Matti Hirvonen

Pyörällä töihin -päivä 10.5. tiistai

Aktiivinen työmatkaliikkuminen on helppoa arkiliikuntaa, jonka avulla viikottainen liikunta-annos tulee huomaamatta täyteen. Aktiivisella työmatkaliikkumisella voi myös vähentää liikenteestä aiheutuvia ympäristö- ja meluhaittoja. Myös eri kulkutapojen yhdistäminen eli matkaketju (esim. polkupyörä-juna-kävely) tarjoaa vähäpäästöisen ja terveellisen kulkutapavaihtoehdon.

Pyörällä töihin -päivänä innostetaan kaikkia kokeilemaan työmatkan tai ainakin osan matkasta kulkemista pyörällä ja säännöllisen työmatkapyöräilyn aloittamista. Pyörällä töihin -päivänä järjestetään erilaisia työmatkapyöräilijöille suunnattuja tapahtumia, kuten pyöräilijöiden aamupalaa suosittujen pyöräilyväylien varrella sekä työpaikoilla. Lue lisää työmatkapyöräilystä. 

Pyörällä kouluun -päivä 11.5. keskiviikko

Koululainen kulkee kodin ja koulun välisen matkan noin 400 kertaa vuodessa. Alle kolmen kilometrin mittaisista koulumatkoista yhdeksän kymmenestä ja 3–5 kilometrin mittaisista koulumatkoista keskimäärin noin 75 prosenttia kulkee matkat fyysisesti aktiivista kulkutapaa hyödyntäen. Talvisin aktiivisia koulumatkaliikkujia on noin neljännes vähemmän kuin sulan maan aikaan. Koulumatkan kulkutavalla on keskeinen merkitys lapsen fyysiseen aktiivisuuteen ja liikkumisen hiilijalanjälkeen.  

Pyörällä kouluun -päivään keskitetään koulumatkapyöräilyyn ja kouluikäisten pyöräilyyn liittyviä tapahtumia, toimenpiteitä ja viestintää. Tavoitteena on, että mahdollisimman moni kulkisi kouluun kävellen tai pyörällä. Ideoita ja vinkkejä pyöräilytapahtumien ja pyöräilyoppituntien järjestämiseksi on koottu Fiksusti kouluun -ohjelman verkkosivulle.

© Martti Tulenheimo
© Martti Tulenheimo
© Touho Häkkinen
© Touho Häkkinen

Pyörällä treeneihin -päivä 12.5. torstai

Pyörällä treeneihin -päivä innostaa kaikenikäisiä polkemaan liikuntapaikoille, urheilukentille, kuntosaleille, kuorotreeneihin tai pururadan päähän. Urheiluseuroissa voidaan porukalla päättää, että päivän treeneissä alkuverryttely aloitetaan ja loppuverryttely lopetetaan polkemalla. Lämmittely ennen treeniä ehkäisee loukkaantumisia ja auttaa lopuksi palautumaan. Myös lasten ja nuorten kimppakyydit voi auton sijaan sopia pyöräilykyydeiksi. Samalta suunnalta saapuvat pääsevät polkemaan yhdessä aikuisen kanssa ja ehtivät vaihtaa tärkeimmät kuulumiset jo ennen treenejä.

Pyörällä treeneihin -päivä on loistava hetki kokeilla, miten helposti arkeen saa tarvittavan lisän liikuntaa. Treeneihin ja harrastuksiin polkemisestahan voi tämän jälkeen tulla jopa tapa! Ihan pikkujuttu ei ole sekään, että autojen määrä liikuntalueiden parkkialueilla vähenee, joka parantaa alueen liikenneturvallisuutta ja kohentaa ilmanlaatua.

Pyörällä kauppaan -päivä 13.5. perjantai

Oletko harkinnut tekeväsi kauppareissut auton sijaan pyörällä? Nykypäivänä erilaiset kuljetusratkaisut mahdollistavat isompienkin ostoreissujen hoitamisen pyöräillen. Tavarapyörän kyydissä kuljetat helposti viikon ruokatarpeet, kun taas pienemmät ostokset kulkevat kätevästi repussa, sivulaukuissa tai pyörän korissa. Kuljetusmahdollisuuksien lisäksi kaupassa käynnin mielekkyyteen vaikuttavat lähiympäristön pyöräilyolosuhteet. Mitä paremmin ympäristö soveltuu pyöräilyyn, sitä enemmän ihmiset hyödyntävät pyörää kaikilla arjen matkoillaan.

Pyörällä kauppaan -päivä kannustaa kansalaisia hoitamaan ostosreissut polkupyörällä ja esittelee siihen soveltuvia kuljetusratkaisuja. Samalla kiinnitetään huomiota kaupan alan mahdollisuuksiin edistää pyöräilyä laadukkaan pyöräpysäköinnin, viestinnän ja pyöräilijöille suunnattujen palvelujen kautta.

© Martti Tulenheimo
© Martti Tulenheimo
© Riina Jorasmaa
© Riina Jorasmaa

Pyörämatkailupäivä 14.5. lauantai

Pyörämatkailun noste on ilahduttavasti monipuolistanut myös pyörämatkailutarjontaa. Pyöräretki voi tarkoittaa päiväretkeä naapurikuntaan tai pidempää pyöräreissua useampaan kohteeseen.

Eri puolilta Suomea löytyy pyörämatkailukohteita moniin tarkoituksiin ja tarpeisiin. Maastopyöräily-, retki- ja maantiepyöräreitit sekä BMX-radat ja bike parkit kutsuvat polkemaan. Pyöräilypäivää voi viettää myös kaupungin nähtävyyksiin, kahviloihin ja muihin palveluihin tutustumalla. Alla voi olla oma tai vuokrattu pyörä.

Pyörämatkailupäivänä tuodaan esiin pyörämatkailukohteita tai reittejä ja innostetaan ihmisiä  vapaa-ajan pyöräilyyn niin maastossa kuin maanteillä ja kaupungeissa. Valmiit pyöräilykartat ja -oppaat innostavat ihmisiä omatoimiretkeilyyn. Opastetut retket yhteistyössä paikallisen pyörävuokraamon kanssa ovat myös oiva idea. Lue lisää pyörämatkailusta. 

Pyörällä kaiken ikää -päivä 15.5. sunnuntai

Pyöräilyviikon päättää Pyörällä kaiken ikää -päivä. Ikäihmisille pyöräily on erinomaista kestävyysliikuntaa, joka ylläpitää toimintakykyä ja terveyttä. Polkupyörä tarjoaa mahdollisuuden itsenäiseen liikkumiseen, jolla voi parhaimmillaan olla todella suuri ja voimaannuttava vaikutus hyvinvoinnille. Pyöräily on edullinen liikkumisvaihtoehto, johon ei tarvita ajokorttia. Ulkoilu tuo vaihtelua ja virkistystä ikäihmisten arkeen ja sähköpyörän monet versiot tarjoavat fyysisesti kevyemmän vaihtoehdon perinteiselle polkemiselle.

Pyörällä kaiken ikää -päivänä järjestetään erityisesti ikäihmisille suunnattuja ja eri sukupolvia yhdistäviä retkiä ja tapahtumia. Yhteistyötä tehdään mm. Suomen Ladun ja Ikäinstituutin kanssa. Lue lisää ikäihmisten pyöräilystä. 

© Martti Tulenheimo
© Martti Tulenheimo