Siirry sisältöön

Tuuli kasvoilla, polkupyörän renkaiden tasainen liike, kädet ohjaustangoilla. Edessä järvien välkettä, tuulessa taipuvia kallioiden mäntyjä, meren tuoksua, kahviloita ja kaupunkien katuja, tuntureiden taa painuva aurinko.

Kesällä 2020 Suomen pyörämatkailu sai uutta virtaa, kun Pyöräliitto ja Pyöräilykuntien verkosto pääsivät perustamaan uuden, valtakunnallisen pyörämatkailun kehittämiseen ja koordinointiin keskittyvän Pyörämatkailukeskuksen. Keskuksen ydintehtävänä on edistää pyörämatkailua kaikissa eri muodoissaan: perinteinen retkipyöräily, päiväretket, maastopyöräily, bike parkit, hissipyöräily laskettelukeskuksissa, bikepacking eli pyörävaellus, pyöräilykilpailut ja -tapahtumat sekä niihin liittyvät vapaa-ajan matkat kilpailupaikkakunnille ja niin edelleen.

Pyörämatkailukeskus haluaa nostaa Suomen tunnettavuutta pyörämatkailukohteena ja tuoda esiin suomalaisen pyörämatkailun helmet – parhaat reitit ja kohteet. Pyörämatkailukeskus tarjoaa apua viranomaistahoille pyörämatkailuun liittyvissä kysymyksissä ja tiedonkeruussa. Reittien kehittäjille tarjotaan tietoa ja apuja, jotta Suomeen saataisiin lisää helposti saavutettavia, hyviä reittejä niin maastoon kuin maanteille. Myös suomalaiset yritykset saavat tietoa siitä, millaisia asioita pyörällä liikkuvat kaipaavat, ja kuinka kehittää omia palvelujaan pyörämatkailijoita kiinnostavaan suuntaan.

Kuva: Antero Aaltonen
Kuva: Antero Aaltonen
Kuva: Timo Veijalainen / Pallas-Ylläs Outdoors
Kuva: Timo Veijalainen / Pallas-Ylläs Outdoors
Kuva: Sanna Ojajärvi
Kuva: Sanna Ojajärvi

 

Pyörämatkailukeskus pyrkii luomaan pyörämatkailun yhteistyöverkoston, jonka avulla pyörämatkailun kehittäjätahot ovat tietoisempia toistensa hankkeista ja voivat hyötyä jo hankitusta tietotaidosta. Pyörämatkailukeskuksessa on myös käynnissä kaksi reittikehityshanketta: The Arctic Bikepacking Trail -reittikehityshanke sekä South Coast Bikepacking Trail -hanke, joissa kehitetään helppokulkuisiin polkuihin ja hiekkateihin pohjautuvia, pikiä pyörämatkailureittejä.

Pyörämatkailukeskus on perustettu "Pyörämatkailukeskuksen perustaminen ja pyörämatkailun koordinointi Suomessa" -hankkeessa.

Pyörämatkailukeskuksen verkkosivu.

Kesto:

4/2020-6/2021. Pyörämatkailukeskuksen on tarkoitus jatkaa pysyvänä toimijana hankkeen päättymisen jälkeen.

 

Lisätietoja: 

Heli Laukkanen

koordinaattori

heli.laukkanen@pyoramatkailukeskus.fi

050 911 1295

Henna Palosaari

asiantuntija

henna.palosaari@pyoramatkailukeskus.fi

040 845 6763

 

Taneli Roininen

Arctic Bikepacking Trail -hanke, projektipäällikkö

taneli.roininen@pyoramatkailukeskus.fi