Pyöräilyn iloa vuoden jokaisena päivänä
Kesällä pyöräily on helppoa
Kesällä ulkoilu, myös pyöräily, on helppoa, kun parhaimmillaan sisällä ja ulkona voi liikkua samoissa vaatteissa. Tosin myös kesäkelit vaihtelevat vuosittain ja alueelliset erot lämpötiloissa saattavat olla huomattavat. Sateeseenkin kannattaa Suomen kesässä varautua.
Pyörämatkailu
Kesä on hyvää aikaa tutustua pyörämatkailureitteihin. Eri puolilta Suomea löytyy sekä valmiita pyöräily- ja majoituspaketteja että omatoimipyöräilyä varten merkittyjä reittejä. Pyörämatkailukeskus kokoaa tietoa reiteistä ja reittien varrelle osuvista pyöräilijäystävällisistä palveluista.
Kesälläkin pyöräily on houkutteleva vaihtoehto eri-ikäisille, kun pyöräliikenteen reitit on suunniteltu sujuviksi ja yhtenäisiksi. Kesä on myös hyvää aikaa seurata, missä ja minkälaisia reittejä ihmiset polkevat.
Koulu- ja työmatkat pyöräillen
Syksy käynnistää koulumatka- ja työmatkapyöräilyn, jotka molemmat hyötyvät sujuvista ja yhtenäisistä pyöräreiteistä. Riittävän leveät ja autoliikenteestä erotellut reitit, autojen alhaiset ajonopeudet ja pyöräilylle turvalliset suunnitellut risteysalueet ovat edellytys sille, että vanhemmat päästävä lapsensa itsenäisesti pyöräilemään syyslukukaudella.
Varaudu liukkaaseen ja muista valot
Syksyllä maahan pudonneet lehdet saattavat kastuessaan ja pyöräreiteille jäädessään muodostaa liukkaan alustan, johon polkijan kannattaa varautua. Parhaimmillaan lehdet tietenkin kerätään pois ennen kuin ne jäätyvät kiinni alustaan. Yöpakkaset tuovat lisää liukkautta reiteille. Syksyn aikana ehtii tottua vaihteleviin sääoloihin ennen talvea.
Pimeät aamut ja illat vaativat jälleen valojen käyttöä. Valkoista eteen ja punaista taakse!
Vaihtelevat sääolosuhteet
Talviolosuhteet Suomessa vaihtelevat alueittain ja vuodesta toiseen. Lämpötilat saattavat vaihdella kymmenen lämpöasteen ja neljänkymmenen pakkasasteen välillä. Taivaalta saattaa tulla lunta, vettä tai räntää. Joskus ei mitään. Tuulta voi olla nollasta yli kahteenkymmeneen metriä sekunnissa ja se voi olla myötäinen tai vastainen.
Varusteiksi valot ja ulkoiluvaatteet
Talvella pyöräily onnistuu, kun alla on pyörä ja päällä tavalliset, ulkoiluun sopivat vaatteet. Kokeilemalla löytää itselleen sopivimman vaatetuksen. Kylmemmillä säillä pyöräilyssä erityistä huomiota kannattaa kiinnittää hanskoihin ja jalkineisiin, sillä sormet ja varpaat saattavat palella herkästi. Jäisissä olosuhteissa nastarenkaat lisäävät pyöräilyn varmuutta.
Pimeys on ainoa täysin varma seikka suomalaisessa talvessa: sen vuoksi talvella pyöräilevän on huolehdittava siitä, että pyörästä löytyvät pyöräily-ympäristöön soveltuvat valot. Pimeään aikaan on käytettävä valkeaa valoa tuottavaa etuvaloa. Pyörään kiinnitettävän valaisimen sijaan tai lisäksi pyöräilijä voi käyttää myös esimerkiksi otsalamppua. Muita lakisääteisiä varusteita ovat etu-, taka- ja sivuheijastin. Näiden lisäksi polkupyörästä tulee löytyä punainen takavalo, joka tuli pakolliseksi 1.6.2020 lähtien.
Pyöräväylien talvihoito
Talvella pyöräilyn suosioon ja sujuvuuteen vaikuttaa eniten olemassaoleva pyöräreittiverkosto ja sen ylläpito. Ympärivuotiseen pyöräilyyn kannustavat yhtenäinen pyöräliikenneverkko ja hyvin järjestetty tai tehostettu talvihoito vähintään pyöräilyn pääreiteillä. Jos mahdollista, pyöräilyreitti kannattaa suunnitella siten, että suuri osa siitä kulkee hoidettuja pyöräväyliä pitkin. Jos pyöräväylällä ei ole talvikunnossapitoa, on ajorata oikea paikka pyöräillä.
Ympärivuotinen pyöräily ei vielä kaikkialla Suomessa ole kovin yleistä. Sen vuoksi talvella pyöräilyyn innostavat monenlaiset kampanjat, esimerkiksi Pyöräilytalvi, Talvikilometrikisa ja talvinen Pyörällä töihin/kouluun -päivä.
Tilastojen mukaan talvella pyöräillään tavallisimmin Pohjois- ja Itä-Suomessa, joten lumi ja pakkanen eivät ainakaan ole pyöräilyn este! Pohjoisen pyörämatkailu painottuu niin ikään talvikauteen.
Vaihtuvat kevätsäät
Valon lisääntyminen keväällä tekee pyöräilystä entistä helpompaa. Läpi talven pyöräilleet pääsevät vaihtamaan kesärenkaat ja joku saattaa vaihtaa koko pyörän kevyempään kesäpyörään. Myös he, joille talvi on tarkoittanut tauko pyöräilyssä, pääsevät nauttimaan heräävästä luonnosta ja raikkaista kevätsäistä.
Kevätsäät vaihtelevat vuosittain ja alueellisesti. Sananmukaisesti: kevät keikkuen tulevi eli pyöräilijän kannattaa vaatetusta valitessaan varautua pakkasiin, tuuleen, sateeseen tai auringonpaisteeseen. Yhtä kaikki, keväällä pyöräily on raikasta, kevyttä, mukavaa ja sisältää odotuksen tulevasta kesästä.
Pyöräreittien puhdistus keväällä
Pyöräilyn kannalta suurin haaste keväällä on monesti reiteille talven jäljiltä jäänyt hiekoitussepeli. Sen harjaaminen pois pyöräreiteiltä on tärkeää pyöräilyn turvallisuuden ja mukavuuden kannalta, sillä renkaiden alla sepeli on liukkaampaa kuin pakkaslumi. Mitä aikaisemmin sepeli ja hiekka poistetaan pyöräväyliltä, sitä puhtaampaa on myös hengitysilma. Tämä on tärkeää, sillä keväällä pyöräilijän keuhkoja rasittaa katupölyn lisäksi käynnistynyt siitepölykausi.
Kevät on pyöräilytapahtumien aikaa: Pyöräilyviikko vauhdittaa pyöräilyä usealla paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Tapahtumat kannustavat ihan kaikkia pyöräilemään ja löytämään oman tapansa nauttia pyöräilystä.