The Arctic Bikepacking Trail II -hanke
Bikepacking -pyöräretkeilyllä tarkoitetaan pyöräilyn ja kevytretkeilyn symbioosia, jossa yhdistyy erävaelluksen vapaus ja luonnonläheisyys, pyöräilyn tehokkuus ja ajamisen nautinto. Lajin suosio on kansainvälisesti voimakkaassa kasvussa ja harrastajien määrä on lisääntynyt merkittävästi myös Suomessa. Lapin alue on tunnistettu bikepackingin kannalta kansainvälisesti vetovoimaiseksi alueeksi; lukemattomat polut, mönkijäurat ja hiekkatiet ovat ainutlaatuisia kansainvälisesti vetovoimaisen bikepacking -reittiverkoston kehittämiseen.
The Arctic Bikepacking Trail -reittikehityshankkeessa (7-12/2020) suunniteltiin Suomen ensimmäinen, noin 1200km mittainen bikepacking -reitti. The Arctic Bikepacking Trail II -hankkeessa julkaistaan reitistö omalla nettisivullaan, markkinoidaan siitä tärkeimmille kohderyhmille Suomessa ja ulkomailla, kehitetään yritysyhteistyönä tärkeimmät palvelut laadukkaan matkailukokemuksen takaamiseksi, sekä suunnitellaan reitistön laajennus tavoitteena, että matkailija voi saapua Lapin alueelle tehokkaasti myös julkisella liikenteellä. Lisäksi hankkeessa suunnitellaan ja testataan talvi- ja sähköretkipyöräilyreitit.
Kesto: 3/2021-2/2023
Hankkeen toteuttaja: Pyöräilykuntien verkosto ry
Kustannukset ja rahoitus:
Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 240 227 euroa, josta 187 727 euroa on rahoitettu Euroopan aluekehitysrahaston Kestävää kasvua ja työtä -ohjelmasta, rahoittajana Lapin liitto. Hanketta rahoittavat lisäksi Pyöräilykuntien verkosto ry, Metsähallitus, Roll Outdoors Oy, Lapland Safaris West Oy, Rovaniemen kaupunki, Pellon kunta, Kemijärven kaupunki, Savukosken kunta, Pelkosenniemen kunta, Kittilän kunta, Muonion kunta, Utsjoen kunta, Kolarin kunta, Inarin kunta, Enontekiön kunta.
Lisätietoja: Taneli Roininen, taneli.roininen@pyoramatkailukeskus.fi, +358 400 993 960
The Arctic Bikepacking Trail -reittikehityshanke
Lapin ja Pohjois-Norjan alueen polut, mönkijäurat ja hiekkatiet ovat ainutlaatuisia kansainvälisesti vetovoimaisen bikepacking -reittiverkoston kehittämiseen. The Arctic Bikepacking Trail -hankkeessa kartoitetaan alueen reittipotentiaali erityisesti pitkän bikepacking -reitin näkökulmasta, ja reittikokeilun ja julkaistavuusselvityksen pohjalta tehdään ehdotus yhdestä pitkästä tai useammasta lyhyestä bikepacking -reitistä.
Hanke luo pohjaa bikepacking -pyörämatkailuun perustuvalle liiketoiminnalle kartoittamalla bikepacking -reittipotentiaalin ja lisäämällä yritysten tietoutta uudesta lajista, joka hyödyntää laajasti, mutta kestävästi Lapin alueen ja Pohjois-Norjan vahvuuksia ja erityispiirteitä. Kesäajan retkipyöräily voi tuoda Lapin matkailuyrittäjille uuden tulonlähteen lumettomalle ajalle, joka voi merkittävästi edistää paikallisen yritystoiminnan ympärivuotisuutta. Lapin pyöräretkeilymarkkinan kehittäminen on lisäksi merkittävä askel vähähiilisemmän matkailun suuntaan, sillä pyöräretkeilyn ympäristövaikutukset ovat usein muita matkailun muotoja pienemmät.
Kesto: 6/2020-2/2021
Hankkeen toteuttaja: Pyöräilykuntien verkosto ry
Kustannukset ja rahoitus: Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 47 894 euroa, josta 42 394 euroa on rahoitettu Euroopan aluekehitysrahaston Kestävää kasvua ja työtä -ohjelmasta, rahoittajana Lapin liitto. Hanketta rahoittavat lisäksi Pyöräilykuntien verkosto ry, Roll Outdoors Oy, Lapland Safaris West Oy ja Arctic Auroras Oy. Hankepartnereita ovat lisäksi Metsähallitus, Kittilän kunta, Muonion kunta, Utsjoen kunta, Kolarin kunta, Sodankylän kunta, Inarin kunta ja Enontekiön kunta.
Lisätietoja: Taneli Roininen, taneli.roininen@pyoramatkailukeskus.fi, +358 400 993 960
Aiheesta muualla
The Actic Bikepacking Trail -reittikehityshankkeen loppurapotti.
The Arctic Bikepacking Trail -reittikehityshankkeen päätöswebinaaritallenne 27.4.2021 ja esityskalvot.
Tiedote yhdessä STIL-hankkeen kanssa.
Viralliset hanketiedot.
Suomi retkipyöräilyn ykkösmaaksi -presentaation videotallenne ja esityskalvot. Pyöräilykuntien verkoston Pyöräliikenne ja matkailu -webinaarissa 25.11.2020.
The Arctic Bikepacking Trail -hankkeen taustasta ja alustavista tuloksista on kerrottu Poljin -lehden numerossa 4/2020: