Siirry sisältöön

Materiaalia Pyöräilyviikolle 2022

Pyöräilyviikolle 2022 löytyy graafiset kuvat, jotka ovat vapaasti kaikkien Pyöräilyviikon järjestäjien käytössä. Klikkaamalla kuvasta pääset lataamaan sen käyttöönne. Kaikille teemapäiville ei ole vielä omaa ''pikkukuvaa'', mutta ne ovat tulossa. Pyöräilyviikon viestinnässä voi vapaasti käyttää myös omia kuvia. Kuvamateriaalien alta löydät osion, johon olemme koonneet erilaista tausta-aineistoa, joka liittyy olennaisesti pääteemaan ''Jokaisella on oikeus turvalliseen pyöräilyyn''. Käy tutustumassa ja poimi talteen ideoita ja vinkkejä, joita voi nostaa esille joko tapahtumissa tai viestinnässä. Millainen on laadukas pyöräilyinfrastruktuuri, joka sopii kaikille? Mitkä pyöräilyn olosuhdetekijät tekevät pyöräilystä turvallisempaa ja sujuvampaa? Minkälainen pyöräpysäköinti soveltuu kaupan piha-alueelle? Liikenneturvallisuus koulumatkoilla - mitä pitää ottaa huomioon, jotta reitit ovat turvallisia?

Kuvakoko: 1920x1080 px.
Kuvakoko 1080x1080 px. Sopiva Instagram.
Kuvakoko 2401x1261 px. Sopiva Facebook ja LinkedIn.
Kaupunkipyöräpäivä
Pyörä kuntoon -päivä
Perhepyöräilypäivä
Pyörällä töihin -päivä
Sähköpyöräpäivä
Pyörällä kouluun -päivä
Pyörällä treeneihin -päivä
Pyörällä kauppaan -päivä
Pyörämatkailupäivä
Pyörällä kaiken ikää -päivä

Pääteemaan ''Jokaisella on oikeus turvalliseen pyöräilyyn'' liittyvää tausta-aineistoa

pOLJIN.FI

Lue pyöräilyn turvallisuuteen vaikuttavista olosuhdetekijöistä sekä pyöräilyn turvallisuuden tunteen vaikutuksesta pyöräilyhalukkuuteen Martti Tulenheimon kirjoittamista artikkelista Poljin-lehdestä 3/2021. 

''Varhaisesta lapsuudesta lähtien hyvillä pyöräliikenteen kokemuksilla vahvistetaan kulkumuodon asemaa ja vaikutetaan pyöräliikenteen määrän kasvuun tavoitteiden mukaisesti. Laadukkaat pyöräliikenteen väylät palvelevat erilaisten käyttäjäryhmien tarpeita. Esimerkiksi riittävän leveä pyörätie mahdollistaa pyörällä ajamisen rinnakkain tilanteessa, jossa vanhemmat pyöräilevät lapsineen opettaen samalla näille liikennekäyttäytymistä. Rinnakkain pyöräileminen on osa sosiaalista kaupunkielämää ja pyöräilykulttuuria. Käyttäjänäkökulmien selvittämiseksi vuorovaikutus eri käyttäjäryhmien kanssa kaikissa suunnitteluvaiheissa sekä toteutuksen ja käytön aikana on tärkeää.''

Tutustu Väylän vuonna 2020 julkaisemaan Pyöräliikenteen suunnitteluohjeeseen, joka kokoaa yhteen nykyisen tieliikennelain uudet pyöräliikenneratkaisut sekä käsittelee pyöräilyä kokonaan omana liikennemuotonaan erillään jalankulusta huomioiden sekä eri-ikäiset että erilaisilla pyörillä liikkuvat. Ohje tarjoaa lisäksi erinomaista tietoa pyöräpysäköinnin suunnittelun tueksi sekä tietoa pyöräväylien kunnossapidosta.

Kuvaaja: Mika Peltomaa
Kuvaaja: Mika Peltomaa

''Turvallisuus on viisaan koulumatkaliikkumisen lähtökohta. Esimerkiksi nopeusrajoitusten alentaminen, risteysalueiden hidasteet sekä sujuvat kävelyn ja pyöräilyn reitit lisäävät liikenneturvallisuutta.''  Tutustu Fiksusti kouluun -ohjelman verkkosivuihin ja poimi turvallisen ja sujuvan koulumatkaliikkumisen vinkit ja ideat talteen.

Turvallisen ja sujuvan pyöräilyinfrastruktuurin lisäksi jokaisella on vastuu siitä, kuinka liikenteessä käyttäytyy. Jokaisen pyöräilijän velvollisuus on osata liikennesäännöt ja noudattaa niitä. Turvallinen tieliikenne syntyy siitä, että kaikki noudattavat yhteisiä sääntöjä ja viestivät selvästi aikeistaan. Lain mukaan pyöräilijän tulee sopeuttaa nopeutensa olosuhteisiin, ja noudattaa huolellisuutta ja varovaisuutta. Aja aina vain sellaista vauhtia, että pystyt ennakoimaan kaikki tilanteet, joita saattaa tulla eteen. Tutustu Pyöräliiton verkkosivuilla Pyöräilijän liikennesääntöihin - liiku pyörällä turvallisesti ja lainmukaisesti.

Pyöräilyviikko