Siirry sisältöön

Pyöräilyn monialaosaaja Pekka Tahkola on Vuoden pyöräilijä 2021

30.12.2021

Kuva:  Konstantin Ponomarev.
Kuva: Konstantin Ponomarev.

Pyöräilykuntien verkosto ry on valinnut oululaisen Pekka Tahkolan vuoden pyöräilijäksi. Tahkolan tinkimätön työ pyöräliikenteen ja pyörämatkailun edistämiseksi on vailla vertaansa. Oppia on sekä viety että haettu ympäri maailmaa. Tahkola on visionääri, joka hyödyntää loistavasti nykyteknologiaa jalkojen pyörittäessä polkimia. 

Tahkola on ollut avainroolissa lukuisissa uraa uurtavissa pyöräliikenteen ja pyörämatkailun hankkeissa Suomessa ja lisäksi polkenut Suomea maailmankartalle viemällä pyöräilyosaamista maailmalle Pohjois-Amerikasta kauas Siperiaan saakka. Hän hallitsee sekä miljoonakaupunkien visioinnin että yksittäisen ihmisen kohtaamisen ja innostamisen pyöräilemään kaikkina vuodenaikoina.

Tahkola työskentelee yhdyskuntasuunnittelutoimisto Navico Oy:ssä, jota ohjaavat luova hulluus ja reilu meininki. Nämä määreet kuvaavat hyvin myös Tahkolaa itseään. Lisäksi hän talkoilee ahkerasti Oulun Polkupyöräilijät ry:n riveissä ja oli opiskeluaikoinaan perustamassa myös Tampereen Polkupyöräilijät ry:tä vuonna 2007.

“Olemme Navicossa kollegani Timo Perälän kanssa pitkän työn tuloksena onnistuneet tekemään suomalaisesta ja etenkin oululaisesta pyöräilyosaamisesta kansainvälistä liiketoimintaa,” Pekka Tahkola iloitsee.

Tahkola on ollut vahvasti vaikuttamassa siihen, että Oulusta on kehittynyt maailmanluokan talvipyöräilykaupunki, josta otetaan mallia läheltä ja kaukaa. Hän on Oulusta alkunsa saaneen kansainvälisen Winter Cycling Congress -sarjan toinen perustaja ja kongressia hallinnoivan Winter Cycling Federationin varapuheenjohtaja. Talvella pyöräilyyn innostaminen ja talvikunnossapidon osaaminen ovatkin hänellä omaa luokkaansa. Tämän työn hedelmiä saavat nauttia esimerkiksi oululaiset koululaiset joka päivä. Talvinen koulumatkapyöräily on saavuttanut myös suurta kansainvälistä huomiota. Tahkolan ottama ja Twitterissä jakama kuva Oulun Metsokankaan koulun pyöräpysäköinnistä helmikuisena pakkasaamuna, (noin 1 000 polkupyörää) on tavoittanut tähän mennessä yli 2 miljoonaa henkilöä ja sitä on jaettu yli 100 miljoonaa kertaa.

Oulun seudun pyöräilykoordinaattorina toimiessaan Tahkola on ollut etulinjassa luomassa Ouluun muun muassa uutta baanaverkkosuunnitelmaa. Kunnan katuverkon ulkopuolelta osaamista löytyy mm. maastopyöräreittien suunnittelusta ja ylläpidosta kaikkina vuodenaikoina. Kokemusta löytyy ruohonjuuritasolta vaativiin asiantuntijatehtäviin. Laaja-alainen näkemys ja kokemus heijastuvat myös Tahkolan perustamaan Syöte MTB -maastopyöräilytapahtumaan. Viimeisin tapahtuma myytiin loppuun kolmessa minuutissa.

Tahkolan kannustava, mutta tarvittaessa räväkkä tyyli on ihastuttanut myös kansainvälisesti. “Lopettakaa se yletön suolan kylväminen pyöräteille, kehittyneempiäkin menetelmiä on olemassa ja kerron niistä teille mielelläni,” Tahkola aloitti kerran satapäiselle asiantuntijajoukolle Montrealissa.

“Musta vyö pyöräilyn edistämisessä,” tiivistää Pyöräilykuntien verkoston toiminnanjohtaja Matti Hirvonen.

Sellaista matkaa tuskin onkaan, jota Tahkola ei polkupyörällä taittaisi. Kaikki pyörämallit käyvät fatbikesta yli satavuotiaisiin klassikkopyöriin. Tyypillisimmin Tahkolan tapaa ainakin talvisaikaan perinteisen pappapyörän eli “Pappiskan” satulasta.

Tahkolan työ on osa pitkää jatkumoa ja yhteistyötä. “Haluaisin kiittää erityisesti kollegaani Timo Perälää, Oulun pyöräilyn isä Mauri Myllylää sekä Harri Vaaralaa valtavasta määrästä oppeja ja mahdollisuuksia, mitä olen saanut heiltä vuosien varrella.”

Lisätietoa: 

Matti Hirvonen, toiminnanjohtaja, Pyöräilykuntien verkosto
matti.hirvonen@poljin.fi, 040 419 4555

Pekka Tahkola, Urban Planner & Well-being Engineer, Navico Oy
pekka.tahkola@navico.fi, 040 739 4003

********

Ehdotuksia vuoden pyöräilijästä tuli paljon, ja useassa niissä mainittiin mainetta niittänyt Fillarimummo Rauni Hietanen, joka ansioituneesti toi pyöräilyä näkyväksi polkiessaan Lieksasta Espanjan Aurinkorannalle Malagaan. Valinnassa painotettiin tänä vuonna vaikuttavaa ja pitkäjänteistä työskentelyä pyöräliikenteen olosuhteiden parantamiseksi ja muun pyöräilyn edistämiseksi.

Pyöräilykuntien verkosto ry on valinnut vuoden pyöräilijän vuodesta 2007.  Ensimmäisenä vuonna vuoden pyöräilijäksi valittiin Mikko ”Peltsi” Peltola. Vuonna 2008 Osmo Soininvaara, Hannu-Pekka Björkman 2009, Oras Tynkkynen 2010, Lauri Tähkä 2011, Kaisa Leka 2012, Teppo Moisio 2013, Vappuliisa Hakalehto 2014, Mauri Myllylä 2015, Nora Elers 2016, Sanna Stellan 2017, Anne Berner 2018 ja Huhtasuon koulun 5A-luokka 2019.