Fiksusti kouluun – myrskylläkin
18.12.2020
Kävellen ja pyörällä kouluun – myrskylläkin
Syyskuun loppupuolella riehunut Aila-myrsky ei juurikaan vähentänyt koulumatkojen pyöräilyä tai kävelyä. Tämä selviää Fiksusti kouluun -ohjelman toteuttamasta kulkutapakyselystä, joka tehtiin ohjelman 18 pilottikoulussa eri puolilla Suomea 14.-18.9.2020.
Syyskuisen seurantaviikon torstaille ennustetuista vaarallisen voimakkaista tuulista ja kaatosateesta huolimatta koulumatkansa polki 75 % niistä oppilaista, jotka olivat tulleet pyörällä kouluun saman viikon maanantaina ja tiistaina. Kävellen kouluun saapui myrskytorstaina jopa yhdeksän kymmenestä (88 %) oppilaasta, joka oli kävellyt koulumatkansa alkuviikosta. Tulos on erittäin positiivinen ja kertoo siitä, että ne, jotka ovat tottuneet liikkumaan aktiivisesti päivästä toiseen, jatkavat ainakin pienimuotoista ulkoilua säästä riippumatta.
Pyöräilyä voisi vielä lisätäkin
Syyskuun kulkutapakyselyyn vastasi 4882 oppilasta 18 koulusta seitsemästä kunnasta. Kouluista viisi oli alakoulua, viisi yläkoulua ja kahdeksan yhtenäiskoulua. Ilahduttavaa oli, että kolme neljästä oppilaasta (75 %) kulki koulumatkansa kävellen tai pyörällä: kävellen kuljettiin lähes kolmannes (29 %) ja pyörällä lähes puolet (46 %) kaikista matkoista.
Peruskoululaisten koulumatkat ovat Suomessa varsin lyhyitä. Kyselyyn vastanneista kolme neljästä (76 %) asuu 0-3 kilometrin säteellä koulusta. Lähes yhdeksällä kymmenestä (88 %) matkan pituus jää alle viiteen kilometriin. Tämän pituiset matkat taittuvat pyörällä muutamassa kymmenessä minuutissa. Fiksusti koulun -ohjelma jatkaa kevätlukukaudella yhteistyötä koulujen kanssa. Tavoitteena on yhdessä löytää aktiiviseen koulumatkaliikkumiseen kannustavia keinoja.
Talvikuukausiin kannattaa panostaa
Fiksusti kouluun -pilottikunnissa tehdään lukuvuoden 2020–2021 aikana kolme kulkutapaseurantaa: syyskuussa 2020, helmikuussa 2021 sekä toukokuussa 2021. Kulkutapaseurannassa selvitetään viikon ajalta oppilaiden kulkutavat kouluun ja koulusta pois. Aiempien selvitysten perusteella tiedämme, että etenkin pyöräily vähenee pimeänä vuodenaikana, joksi Suomessa lasketaan aika ainakin marraskuusta helmikuulle. Neljä kuukautta on pitkä aika kouluvuodesta, ja siksi aktiivisiin koulumatkoihin kannattaa kannustaa myös talvikuukausina.
Käveltävien ja pyöräiltävien koulureittien talvihoitoluokitus kannattaa kunnissa tarkistaa; kuuluvathan ne varmasti ykkösluokkaan. Runkolukittavat pyörätelineet koulun pihalla ja telineiden hyvä talvihoito viestivät siitä, että kouluun on tarkoitus pyöräillä ympäri vuoden. Kannustaviin kampanjoihin osallistumisella voidaan lisätä koululaisten, opettajien ja muun koulun henkilökunnan intoa polkea kouluun talvellakin. Tai jopa nimenomaan talvella!
Lisätietoja kulkutapakyselystä:
Joonas Niemi,
Fiksusti kouluun -ohjelman koordinaattori
joonas.niemi@likes.fi
+358 (0)50 505 2769