Siirry sisältöön

Yli 27 miljoonaa kilometriä terveyttä, hyvinvointia ja kestäviä valintoja

27.10.2021

Hailuoto

Suomen suurin pyöräilykampanja Kilometrikisa päättyi jälleen kerran huikeisiin tuloksiin. Kilometrikisaan osallistui 34 000 henkilöä, jotka yhdessä polkivat yli 27 miljoonaa kilometriä. Viisi kuukautta kestävän leikkimielisen kisan aikana nautitaan pyöräilystä ja saavutetaan niin terveys- kuin ympäristöhyötyjä. Punaisen Ristin Ketjureaktio-kampanjaan osallistumisen myötä vaikutus leviää myös Suomen rajojen ulkopuolelle.

Kilometrikisa on vuosittain järjestettävä leikkimielinen pyöräilyyn kannustava kampanja, jossa joukkueet ottavat toisistaan mittaan pyörällä poljettujen kilometrien ja minuuttien määrässä. Kisan tavoitteena on tuottaa pyöräilyn iloa, mutta myös innostaa pohtimaan omia liikkumisvalintoja sekä kasvattaa joukkuehenkeä työpaikoilla ja muissa yhteisöissä. Vuodesta 2009 järjestetystä kampanjasta on kasvanut vuosien varrella erittäin suosittu ja odotettu tapahtuma. Tämäkään vuosi ei tehnyt poikkeusta: kisaan osallistui kymmeniä tuhansia polkijoita yhteensä 279 kunnasta ja kaupungista eri puolilta Suomea.

Kilometrikisassa poljettu kilometrimäärä on valtava. ’’Järjestäjinä olemme erittäin iloisia siitä, että meillä on olemassa matalan kynnyksen leikkimielinen kisa, johon osallistuminen ei vaadi erityisiä taitoja ja välineitä, koska lähes jokaiselta suomalaiselta löytyy pyörä’’, kertoo pyöräilyn edistämisen koordinaattori Tuija Mikkonen Pyöräilykuntien verkostosta.

’’Kisan mukanaan tuoma joukkuehenki kannustaa pyörän selkään myös heitä, jotka eivät ole aiemmin pyöräilleet tai joiden pyörä ei ole ollut käytössä pitkään aikaan. Jokainen pyöräilty kilometri vie yksilöä kohti parempaa kuntoa, terveyttä ja hyvinvointia. Lisäksi pyöräily on kestävä liikkumisvalinta. Tänä vuonna näitä pyöräilyn positiivisia vaikutuksia saatiin 27 miljoonan kilometrin edestä’’, iloitsee Mikkonen.

Kilometrikisa motivoi myös auttamaan

Kilometrikisaan osallistumisen lisäksi joukkueet voivat osallistua Punaisen Ristin Ketjureaktio-kampanjaan, jossa jokaisesta poljetusta 25 kilometristä lahjoitetaan yksi euro ilmastonmuutoksen vastaiseen työhön. Globaalin ilmastonmuutoksen torjuminen kiinnostaa ja on osa monen yrityksen vastuullisuusstrategiaa, ja se näkyi myös Ketjureaktioon osallistumisessa. Kesän aikana lahjoitusvaroja poljettiin huikeat 95 000 euroa!

Lahjoituksilla Suomen Punainen Risti tukee mm. katastrofivalmiustyötä. Ilmastonmuutos lisää sään ääri-ilmiöitä, kuten hirmumyrskyjä, rankkasateita, maanvyörymä, kuivuutta ja helleaaltoja. Punainen Risti kouluttaa vapaaehtoisia varautumaan ja vastaamaan ilmastonmuutoksen vaikutuksiin, kuten katastrofeihin ja epidemioihin, omissa yhteisöissään eri puolilla maailmaa.

Lisätietoja:

Tuija Mikkonen, pyöräilyn edistämisen koordinaattori
Pyöräilykuntien verkosto ry
040 7586 535, tuija.mikkonen@poljin.fi

Tuuli Lahti, varainhankinnan asiantuntija
Suomen Punainen Risti
040 359 3938, tuuli.lahti@redcross.fi

Toni Jokinen, kansainvälisten ohjelmien päällikkö (sij.)
Suomen Punainen Risti
040 652 9807, toni.jokinen@redcross.fi

Kilometrikisan järjestää Pyöräilykuntien verkosto. Touko-syyskuussa poljettavan kesäkisan lisäsi Kilometrikisaperheeseen kuuluvat Talvikilometrikisa ja Koulukilometrikisa. Suomen Punaisen Ristin Ketjureaktio on ollut mukana vuodesta 2010 lähtien