Siirry sisältöön

Abloylla poljetaan yhteisvoimin ilmastonmuutosta vastaan

28.6.2021

Volunteer of the Chiwenga water point. Two volunteers look after the place 24/7 and ensure that everything is working okay. They are allowed to cultivate vegetables in the area as a reward for their work. (Muzarabani district, Zimbabwe, 25.10.2018)

Vastuullisen suomalaisyrityksen pieni suuri panos ympäristötyöhön perustuu oman henkilöstön hyvinvointiin ja Punaisen Ristin avustustyön tukemiseen.

Ketjureaktioon osallistuminen on luonteva tapa tehdä hyvää 

Abloyn päätoimipaikassa Joensuussa henkilökuntaa on aina kannustettu liikkumaan. Myös pyöräilemiseen liittyy erilaisia kannustimia: helppo saavutettavuus, pukukopit ja suihkut,
pyöräkatokset ja uutuutena latauspisteet sähköpyörille.

Siksi Ketjureaktioon osallistuminen onkin abloylaisille luonteva tapa tehdä hyvää. Koronarajoitukset ovat tänä vuonna vaikuttaneet osallistujamäärään, mutta pienenkin porukan voimin on saatu hyviä tuloksia. ''Kisaan ilmoittautui juhannukseen mennessä 32 polkijaa, ja heistä jo 27 on ylittänyt sadan kilometrin rajan'', Abloyn testauspäällikkö ja liikuntatoimikunnan puheenjohtaja Jukka Turunen kertoo ylpeänä.

''Tämä on hyvä tulos aikana, jolloin ihmiset ovat pääosin etätyössä ja yhteisistä pyöräilytapahtumista on jouduttu koronan takia tinkimään. Ja onhan meidän tulos Kilometrikisan taulukossa ihan hyvä – yksi puoli keräyksessä onkin se, että voidaan yrityksenä kisailla vaikkapa yhteistyökumppaneiden kanssa, ja vertailla kilometrikertymää muihin'', Turunen lisää.

Turuselle itselleen se, että työmatkakilometrejä kertyy vähemmän, tarkoittaa pyöräilyyn panostamista vapaa-ajalla. ''Ajoin maastopyörällä esimerkiksi paikallisen Jaama Trailin läpi, joka on 60 kilometrin mittainen maastoreitti, täynnä kivipolkua ja muuta haastavaa maastoa. On ollut puhetta, että tämä reitti vedettäisiin porukalla läpi, kunhan koronatilanne sallii.''

Yhdellä eurolla kymmenien eurojen säästöt 

Punaisen Ristin avustustyölle kertyy yksi euro/25 poljettua kilometriä. Poljetut kilometrit auttavat varautumaan sään ääri-ilmiöihin ja tukemaan niistä selviytymistä alueilla, jotka kärsivät eniten ilmastonmuutoksen vaikutuksista. Työ ei ole turhaa: esimerkiksi sää- ja ennakkovaroituspalveluiden kehittämiseen sijoitettu euro säästää parhaimmillaan kymmenen euroa humanitaarisen avun kustannuksista. Puhumattakaan säästetyistä ihmishengistä. Varautuminen on sekä taloudellisesti että inhimillisesti järkevää.

Ketjureaktio-kampanja on upea esimerkki siitä, miten hyvä saadaan kiertämään, Abloylla kestävän kehityksen asiantuntijana toimiva Anna Varis linjaa. ''Ihmisten hyvinvointi on abloylaisille tärkeä asia, mutta myös muut pyöräilyn kerrannaisvaikutukset keräyksen puitteissa ovat merkittävät. Pienennämme ilmastokuormaa vähentämällä autoilua, ja lisäksi autamme Punaisen Ristin avustustyön kautta heitä, jotka kärsivät ilmastonmuutoksesta eniten''.

Entä jatkossa? Sekä Varis että Turunen kannustavat muitakin yrityksiä osallistumaan kisaan, joka edistää sekä henkilöstön liikkumista että yrityksen vastuullisuusperiaatteiden toteutumista käytännön tasolla.

Onko sinun yritykselläsi halua liikkumiseen ja varaa vastuullisuuteen? Ilmoittaudu mukaan Ketjureaktioon!

Artikkelin pääkuvassa Ketjureaktio-kampanjan satoa: Vapaaehtoistyöntekijä varmistaa Chiwengan vesipisteellä Zimbabwessa , että viljelykset voivat hyvin. Kuvaaja: Saara Mansikkamäki / Suomen Punainen Risti